fbpx

Fénytörési hibák 4. rész – Presbiópia

Mi a presbiópia?

A presbiópia egy olyan állapot, amely a normál olvasási távolságban megnehezíti a látást.

Hogy befolyásolja a presbiópia a látást?

Olyan feladatok, mint olvasás, varrás nehezebbé válnak, különösen gyenge fénynél. Például észrevehetjük, hogy távolabbra tartjuk az újságot, hogy tisztán lássuk a betűket. Néhányan úgy érzik, hogy már rövid a kezük. A presbiópia a távoli látást nem befolyásolja.

Van-e más hatása a presbiópiának?

Problémáink lehetnek olvasásnál a koncentrálással, vagy megfájdul a szemünk, a fejünk, esetleg elfáradunk, ha sokáig közelre nézünk.

Mi okozza a presbiópiát?

Fontos megérteni, hogyan változtatja szemünk a fókuszát, ha közeli tárgyra nézünk. Normál esetben  a szem távolra fókuszál. A belsejében van egy nagyjából borsó méretű lencse. Hogy közeli dolgokra fókuszáljunk, egy izom megváltoztatja a lencse alakját (domborúbbá). Ezt a folyamatot akkomodációnak nevezzük. A kor előrehaladtával a lencse elveszti rugalmasságát, és kevésbé változtatható az alakja. Ez egy teljesen normális, korral járó változás, mint az őszülő haj, vagy a merevedő izületek. A lencse rugalmasságának csökkenése okozza, hogy a közelre fókuszálás nehezebbé válik.

Ki lesz presbiópiás?

Mindenki tapasztalja a presbiópiát okozó öregedést, tehát ezt az állapotot nem lehet elkerülni.

Gyorsan alakul ki a presbiópia?

Nem. Először úgy 40-45 éves kor között észrevehető. Bár a közelre nézés nehézségei – úgy tűnik – hirtelen jelennek meg, de a presbiópia mögött megbúvó öregedési folyamat már gyermekkorban megkezdődik. A presbiópia 45-65 éves kor között növekszik, egyre nehezebbé téve a közelre nézést. 65 éves kor fölött már a presbiópia jelentősen nem változik.

Hogyan kezelhető a presbiópia?

A presbiópiát szemüveggel lehet korrigálni, melyet speciálisan közelre nézéshez terveztek (pl. olvasószemüveg). Fontos, hogy aszerint írják fel a szemüveget, hogy milyen közeli munkát végzünk. A presbiópia sebészileg nem gyógyítható. A presbiópia korrekciója a közeli dolgokat élessé teszi ugyan, de a távoliakat elhomályosítja. Ez azt jelenti, hogy olvasószemüvegben nem lehet autót vezetni, vagy tv-t nézni.

Ha közelre és távolra egyaránt szemüveget írnak fel, az nehezebb eset, főleg ha állandóan cserélgetni kell őket. Az egyik megoldás erre a bifokális szemüveg használata. Ezek speciális lencsék, melyek felül a távolra, alul pedig a közelre látást segítik. A presbiópia korrigálásának másik módja a „fél szemüveg”. Más változatok még a trifokális, a multifokális szemüvegek, és a speciális kontaktlencsék.

A presbiópia azt jelenti, hogy romlik a szemem?

Nem egészen. Bár a közelre fókuszáló rendszer nem működik úgy, ahogy szokott, ha a presbiópiát szemüveggel korrigálják, úgy látunk közelre, mint azelőtt. A presbiópia a szem egészségi állapotára nem jelent veszélyt.

Presbiópiánál mennyi időnként kell megújítani a felíratást?

45-56 éves kor között a szükséges korrekciót rendszeresen változtatni. Legalább kétévente fontos megvizsgáltatni a szemet, nem csak a korrigálás ellenőrzéseként, hanem a szemünk egészsége érdekében is.